Który miód jest najzdrowszy?

Który miód jest najzdrowszy? W społeczeństwie właściwości prozdrowotne miodu znane są od dawna. Niemniej jednak większość z nas ma problem z wyborem odpowiedniego rodzaju dla siebie. Nie wiemy, który miód pomoże nam na przeziębienie, a który wybrać, jeśli zmagamy się z chorobami układu trawiennego. Które rodzaje miodu są najzdrowsze, a tym samym po które naprawdę warto sięgać?
Miód lipowy – w walce z przeziębieniem i grypą
Najbardziej charakterystyczny jest miód lipowy – jego smak, kolor oraz zapach kojarzy niemal każdy. Ten rodzaj miodu lekarze polecają osobom, które zmagają się z infekcjami sezonowymi, czyli z przeziębieniem i grypą. Wielu nazywa go nawet naturalnym antybiotykiem, gdyż dzięki swoim właściwościom hamuje namnażanie bakterii w organizmie. Dodatkowo miód lipowy pomaga poradzić sobie z gorączką. Pamiętajmy, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż jest bardzo czuły na wysoką temperaturę, tracąc jednocześnie swoje właściwości. Co ciekawe, miód lipowy może nam pomóc nie tylko w działaniach profilaktycznych, ale również wtedy, gdy zauważymy u siebie pierwsze objawy przeziębienia lub grypy.
Miód gryczany – moc zdrowia zamknięta w słoiczku
Wieloma właściwościami prozdrowotnymi cechuje się miód gryczany. Pomaga on, podobnie jak miód lipowy, w przeziębieniu lub w grypie, gdyż działa antybiotycznie. Jest więc niezastąpiony w sezonie jesienno-zimowym, gdy zmagamy się z tego typu infekcjami. Niemniej jednak miód gryczany pomoże również osobom, zmagającym się z niedokrwistością, wynikającą z niedoboru żelaza. Działa oczyszczająco i odtruwająco, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy problemach z wątrobą, a także w zatruciach organizmu. Miód gryczany, choć bardzo zdrowy, nie cieszy się tak dużą popularnością, jak na przykład miód lipowy. Wynika to z faktu, że ma on bardzo charakterystyczny, ziołowy smak. Dla wielu osób, zwłaszcza dla dzieci, będzie on zbyt ostry.
Miód akacjowo-łąkowy – na problemy trawienne
Miód akacjowo-łąkowy cieszy się największą popularnością wśród dzieci, głównie ze względu na swoją lekką konsystencję i delikatny smak. Powinny po niego sięgnąć też osoby, które zmagają się z różnego rodzaju problemami, związanymi z układem trawiennym. Wszelkiego typu zapalenia, zaparcia czy bóle brzucha powinny zniknąć w krótkim czasie. Miód akacjowo-łąkowy można spożywać samodzielnie bądź dodać go na przykład do herbaty. Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż traci wtedy swoje właściwości prozdrowotne.
Zobacz koniecznie:
-
- miody skelp https://mojemiody.pl
- cena miodu malinowego https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Malinowy/24
- miód nektarowy spadziowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Nektarowo-spadziowy/29
Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem
Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem jest nieco mniej znany, jednak zdecydowanie powinniśmy zwrócić na niego uwagę. Cieszy się on dużą popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, czyli w czasie zwiększonej zachorowalności. Powodem jest fakt, iż regularnie spożywany, pomaga zwiększyć siły odpornościowe organizmu. Pyłek zawiera mnóstwo cennych substancji, w tym witamin, soli czy składników aktywnych biologicznie. Jeśli chcemy zwiększyć swoją odporność, powinniśmy spożywać go regularnie, przez cały rok kalendarzowy.
Miody z dodatkami – czy warto po nie sięgnąć?

Wymienione wyżej miody to produkty „czyste”, bez zbędnych dodatków. Niemniej jednak na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo ciekawych propozycji miodów z różnego rodzaju dodatkami. Czy są one warte naszej uwagi? Zdecydowanie tak, jednak musimy pamiętać, aby miód nie zawierał sztucznych dodatków, a jedynie naturalne składniki. Najzdrowszym wyborem będzie miód z malinami, który pomaga poradzić sobie z przeziębieniem i grypą. Maliny wykazują działanie napotne, więc doskonale sprawdzają się w walce z gorączką.
Tymczasem miód z czarną porzeczką dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminę C i rutynę, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Miód z kakao to idealny wybór dla dzieci w wieku szkolnym, gdyż wspomaga on proces uczenia się i zapamiętywania. Bogaty jest w magnez, który wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego. Ciekawą propozycją jest też miód z imbirem i czosnkiem, czyli produktami, po które chętnie sięgamy w chorobie. Słodki smak miodu niweluje ostry smak czosnku i cierpkość imbiru, dzięki czemu staje się on przystępny dla każdego. Tego rodzaju miód to dobra propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.
Jakie miód wybrać dla siebie i swojej rodziny?
Często zastanawiamy się, jaki właściwie miód warto wybrać dla siebie i swojej rodziny? Jeśli chodzi o to, który z nich jest najzdrowszy, to trudno wskazać lidera – w rzeczywistości każdy miód ma nieco inne właściwości prozdrowotne. Dlatego też możemy wybierać różne rodzaje, w zależności od naszych preferencji oraz potrzeb. Wiele osób stoi na stanowisku, że najlepszym wyborem jest miód gryczany, jednak faktem jest, iż jego ostry smak może nie pasować każdemu, a zwłaszcza dzieciom. Z powodzeniem możemy więc sięgać po słodsze gatunki miodu, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dla urozmaicenia smaków od czasu do czasu sięgnijmy po miody z dodatkami naturalnymi, które okazują się niezwykle cenne i wartościowe.