Który miód jest najzdrowszy?

Który miód jest najzdrowszy?

Który miód jest najzdrowszy? W społeczeństwie właściwości prozdrowotne miodu znane są od dawna. Niemniej jednak większość z nas ma problem z wyborem odpowiedniego rodzaju dla siebie. Nie wiemy, który miód pomoże nam na przeziębienie, a który wybrać, jeśli zmagamy się z chorobami układu trawiennego. Które rodzaje miodu są najzdrowsze, a tym samym po które naprawdę warto sięgać?

Miód lipowy – w walce z przeziębieniem i grypą

Najbardziej charakterystyczny jest miód lipowy – jego smak, kolor oraz zapach kojarzy niemal każdy. Ten rodzaj miodu lekarze polecają osobom, które zmagają się z infekcjami sezonowymi, czyli z przeziębieniem i grypą. Wielu nazywa go nawet naturalnym antybiotykiem, gdyż dzięki swoim właściwościom hamuje namnażanie bakterii w organizmie. Dodatkowo miód lipowy pomaga poradzić sobie z gorączką. Pamiętajmy, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż jest bardzo czuły na wysoką temperaturę, tracąc jednocześnie swoje właściwości. Co ciekawe, miód lipowy może nam pomóc nie tylko w działaniach profilaktycznych, ale również wtedy, gdy zauważymy u siebie pierwsze objawy przeziębienia lub grypy.

Miód gryczany – moc zdrowia zamknięta w słoiczku

Wieloma właściwościami prozdrowotnymi cechuje się miód gryczany. Pomaga on, podobnie jak miód lipowy, w przeziębieniu lub w grypie, gdyż działa antybiotycznie. Jest więc niezastąpiony w sezonie jesienno-zimowym, gdy zmagamy się z tego typu infekcjami. Niemniej jednak miód gryczany pomoże również osobom, zmagającym się z niedokrwistością, wynikającą z niedoboru żelaza. Działa oczyszczająco i odtruwająco, dzięki czemu idealnie sprawdza się przy problemach z wątrobą, a także w zatruciach organizmu. Miód gryczany, choć bardzo zdrowy, nie cieszy się tak dużą popularnością, jak na przykład miód lipowy. Wynika to z faktu, że ma on bardzo charakterystyczny, ziołowy smak. Dla wielu osób, zwłaszcza dla dzieci, będzie on zbyt ostry.

Miód akacjowo-łąkowy – na problemy trawienne

Miód akacjowo-łąkowy cieszy się największą popularnością wśród dzieci, głównie ze względu na swoją lekką konsystencję i delikatny smak. Powinny po niego sięgnąć też osoby, które zmagają się z różnego rodzaju problemami, związanymi z układem trawiennym. Wszelkiego typu zapalenia, zaparcia czy bóle brzucha powinny zniknąć w krótkim czasie. Miód akacjowo-łąkowy można spożywać samodzielnie bądź dodać go na przykład do herbaty. Pamiętajmy jednak, aby nigdy nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż traci wtedy swoje właściwości prozdrowotne. 

Zobacz koniecznie:

Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem

Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem jest nieco mniej znany, jednak zdecydowanie powinniśmy zwrócić na niego uwagę. Cieszy się on dużą popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, czyli w czasie zwiększonej zachorowalności. Powodem jest fakt, iż regularnie spożywany, pomaga zwiększyć siły odpornościowe organizmu. Pyłek zawiera mnóstwo cennych substancji, w tym witamin, soli czy składników aktywnych biologicznie. Jeśli chcemy zwiększyć swoją odporność, powinniśmy spożywać go regularnie, przez cały rok kalendarzowy. 

Miody z dodatkami – czy warto po nie sięgnąć?

Który miód jest najzdrowszy?
Który miód jest najzdrowszy?

Wymienione wyżej miody to produkty „czyste”, bez zbędnych dodatków. Niemniej jednak na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo ciekawych propozycji miodów z różnego rodzaju dodatkami. Czy są one warte naszej uwagi? Zdecydowanie tak, jednak musimy pamiętać, aby miód nie zawierał sztucznych dodatków, a jedynie naturalne składniki. Najzdrowszym wyborem będzie miód z malinami, który pomaga poradzić sobie z przeziębieniem i grypą. Maliny wykazują działanie napotne, więc doskonale sprawdzają się w walce z gorączką.

Tymczasem miód z czarną porzeczką dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, w tym witaminę C i rutynę, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Miód z kakao to idealny wybór dla dzieci w wieku szkolnym, gdyż wspomaga on proces uczenia się i zapamiętywania. Bogaty jest w magnez, który wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego. Ciekawą propozycją jest też miód z imbirem i czosnkiem, czyli produktami, po które chętnie sięgamy w chorobie. Słodki smak miodu niweluje ostry smak czosnku i cierpkość imbiru, dzięki czemu staje się on przystępny dla każdego. Tego rodzaju miód to dobra propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.

Jakie miód wybrać dla siebie i swojej rodziny?

Często zastanawiamy się, jaki właściwie miód warto wybrać dla siebie i swojej rodziny? Jeśli chodzi o to, który z nich jest najzdrowszy, to trudno wskazać lidera – w rzeczywistości każdy miód ma nieco inne właściwości prozdrowotne. Dlatego też możemy wybierać różne rodzaje, w zależności od naszych preferencji oraz potrzeb. Wiele osób stoi na stanowisku, że najlepszym wyborem jest miód gryczany, jednak faktem jest, iż jego ostry smak może nie pasować każdemu, a zwłaszcza dzieciom. Z powodzeniem możemy więc sięgać po słodsze gatunki miodu, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dla urozmaicenia smaków od czasu do czasu sięgnijmy po miody z dodatkami naturalnymi, które okazują się niezwykle cenne i wartościowe.