Witamina C

Witamina C

Witamina C – w zimnych porach roku, w czasach wirusowych chorób układu oddechowego, kiedy konieczna jest regeneracja i wzmocnienie organizmu, konieczne jest przyjmowanie witaminy C z naturalnych źródeł. Pokarmy mogą dostarczać odpowiedniej ilości kwasu L-askorbinowego (witaminy C).

Rano dobrze jest wypić trochę cytrusów lub szklankę świeżo wyciśniętego soku. Lub zjedz: 12 g dzikiej róży, 60 g owoców rokitnika, 80 g czarnej porzeczki, 200 g czerwonej porzeczki, 250 g rzodkiewki, 230 g kapusty i 330 g porzeczki. Jednak bardzo niewiele osób stosuje się do tych zaleceń i wykazuje oznaki niedoboru kwasu L-askorbinowego.

Jak wspierać organizm?

Na szczęście na rynku dostępne są suplementy diety, takie jak naturalna witamina C z ekstraktów owocowych. Aby uzyskać najbardziej efektywne wchłanianie, rozpuść witaminę C w proszku w wodzie i pastylce do ssania. Są to suplementy diety oparte na naturalnych składnikach, najczęściej witaminie C z ekstraktów: cytrusowego, aronii, dzikiej róży i aceroli.

Jakie są korzyści dla organizmu?

  • Chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
  • Wzmocni naczynia krwionośne.
  • Wspomaga odporność organizmu podczas infekcji wirusowych.
Witamina C
Witamina C

Kompozycja suplementów diety w postaci witaminy C pochodzenia naturalnego jest bardzo skuteczna w zapobieganiu różnym przejawom miażdżycy i reakcjom alergicznym. Bioflawonoidy cytrusowe to niezwykle silne związki występujące w pomarańczach, cytrynach, cytrusach i grejpfrutach. Witamina C jest ważna dla wzrostu i regeneracji tkanek w całym organizmie. Przy jego pomocy dochodzi do syntezy kolagenu, który bierze udział w regeneracji komórek skóry, chrząstki i zębów.

Z drugiej strony acerola stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, które chronią nasz organizm przed wszystkimi wirusami. Dzika róża z powodzeniem leczyła infekcje wirusowe i zapalenie dróg moczowych. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie oraz obniża temperaturę ciała. Ekstrakt z aronii doskonale stymuluje również odporność organizmu.

Naturalnie pozyskiwana witamina C pełni wiele funkcji w organizmie

Witamina C odgrywa ważną rolę w ochronie organizmu:

  • Jest ważnym przeciwutleniaczem, ponieważ jego cząsteczki zmniejszają tworzenie i funkcję cząsteczek tlenu, które składają się na proces utleniania w organizmie.
  • Witamina C pomaga również w regeneracji witaminy E, która według ostatnich badań ma taką samą moc antyoksydacyjną.
  • Zmniejsza prawdopodobieństwo chorób układu krążenia.
  • Jest ważnym elementem w syntezie karnityny, dopaminy i kolagenu, nadając skórze elastyczność, siłę oraz zapewniając dobrą kondycję zębów i dziąseł.
  • Bierze również udział w metabolizmie żelaza, miedzi i kwasów żółciowych, a także w metabolizmie kwasu foliowego i niektórych aminokwasów.
  • Chroni również organizm przed metalami ciężkimi. Przykładem jest ołowiowy dym papierosowy.
  • Stymulując białe krwinki, pomaga niszczyć bakterie i wytwarzać niezbędne przeciwciała do ochrony układu odpornościowego. Ten proces zapobiega rozprzestrzenianiu się infekcji.
  • Pobudza interferony, które są ważną częścią procesu regulacyjnego układu odpornościowego, ponieważ chronią organizm przed infekcjami wirusowymi.
  • Opóźnia miażdżycę i odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
  • U osób z astmą jego stosowanie może zmniejszyć częstotliwość ataków.

Suplement diety w postaci witaminy C z naturalnych źródeł przyjmowany jest doustnie w trakcie lub bezpośrednio po posiłku. Dzięki temu związek jest najefektywniej przyswajalny i przyczynia się do lepszego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Zaleca się przyjmowanie suplementu o tej samej porze dnia.

Witamina C może opóźniać starzenie się i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych

Wraz z wiekiem w organizmie gromadzą się wolne rodniki. Są to cząsteczki zawierające tlen z jednym lub większą liczbą niesparowanych elektronów. Są niestabilne i łatwo łączą się z innymi cząsteczkami w łańcuchu reakcji zwanym utlenianiem. Proces ten przyspiesza starzenie się organizmu i może prowadzić do wielu chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, cukrzyca, choroba Parkinsona i Alzheimera oraz nowotwory. Przeciwutleniacze to substancje, które dają im dodatkowe elektrony i przekształcają je w stabilne cząsteczki, które pomagają zatrzymać gromadzenie się wolnych rodników. Badania potwierdziły, że dzienne spożycie 500 mg naturalnej witaminy C znacznie ogranicza wolne rodniki.

Naturalnie pozyskiwana witamina C wzmacnia układ odpornościowy i skórę

Witamina C pomaga organizmowi zwalczać wiele stanów zapalnych i chorób zakaźnych. Stymuluje produkcję białych krwinek, których zadaniem jest ochrona organizmu przed infekcją. Stymuluje produkcję substancji chroniących skórę przed agresywnym środowiskiem zewnętrznym. Oprócz tego, że bierze udział w syntezie kolagenu, działa również na kilka sposobów: pomagając skórze skutecznie chronić się przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, lepiej radzić sobie z oparzeniami i stanami zapalnymi oraz neutralizując rakotwórcze działanie promieniowania słonecznego.